U poznatom restoranu Zigante u Livadama, istarski „kralj tartufa“ Giancarlo Zigante i chef Damir Modrušan sinoć su svečanom večerom još jednom potvrdili titulu najboljih u pripremanju i prezentaciji jela s tartufima, te tako svečano obilježili veliku 20. godišnjicu pronalaska najvećeg ubranog bijelog tartufa i uvrštenja u Guinnessovu knjigu rekorda.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Millenium, jedan od najvećih bijelih tartufa ikad ubranih, pronađen je 02. studenog 1999. godine u Motovunskoj šumi nedaleko od Livada. Pronašao ga je upravo “kralj tartufa“, Giancarlo Zigante. Tartuf je težio 1,31 kg i uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                                            
                                                
                                            
                    
                    
                                                                                                        
Istra se time našla na svjetskoj karti ponajboljih tartufarskih regija, a kvaliteta istarskih tartufa postala planetarno poznata. 
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                                            
            
            
                        
            
            
                                            
                    
                                                                                                         
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                                                                                                                
                                                                                                        
Svečana večera sastojala se od 9 sljedova pomno odabranih jela s tartufima pa su tako brojna poznata lica svoja nepca slastila carpacciom od junećeg bifteka s bijelim tartufom, tartarom od škampa s bijelim tartufom, salatom od hobotnice, brancinom, maslacom od tartufa, panetoneom s tartufom te brojnim drugim delicijama. 
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Uz svako jelo posluženo je i odgovarajuće vino, koje mu svojim karakteristikama najbolje odgovara i na najbolji mogući način nadopunjuje.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Inače, u Livadama se svaku godinu, tijekom jesenskih mjeseci, održava i tradicionalna manifestacija Dani tartufa u organizaciji obitelji Zigante. Sajam je to koji doprinosi produženju turističke sezone u unutrašnjoj Istri, a iz godine u godinu sve je veći interes izlagača kao i sve veći interes gostiju.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
FOTO: Iva Znaor
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                
            
                    
                
                            
        
                
            
            
             
                
Ostavite komentar