Otkrijte i koristite blagodati kakija, njegovo bogatstvo vitamina i bogat izvor vlakana

IstraIN

30 Studeni 2021 I 10:48

Otkrijte i koristite blagodati kakija, njegovo bogatstvo vitamina i bogat izvor vlakana

Kaki ili japanska jabuka, kako ga najčešće nazivaju kod nas, je voćka čiji su plodovi bogat izvor vitamina C i A, kao i vlakana te stoga pridonosi očuvanju zdravog vida i jačanju imuniteta. Konzumacija ovih plodova je blagotvorna za probavu, a osim toga i snižava i kolesterol, a dobar je i protiv začepljenja žila, otkrila je dr.sc. Iva Prgomet iz rovinjskog rasadnika "Skink".

Kaki je podrijetlom iz Kine gdje se uzgaja već više od 2 tisuće godina, dok je u Japanu postala iznimno poznata voćna vrsta te je od tamo i najvjerojatnije došla u Hrvatsku i prema tome se kod nas i udomaćio naziv "japanska jabuka".

Kaki je biljka sa sposobnošću preživljavanja u različitim uvjetima, u velikoj mjeri otporna na štetnike i bolesti (vrlo je prikladna za ekološki uzgoj), a relativno je i otporna na sušu nakon što se primi i zakorijeni na određenom mjestu.

Jedan od glavnih čimbenika za uspješan uzgoj ove voćne kulture je izbor položaja s ugodnom mikroklimom, bez jakih vjetrova, ali i dobra priprema terena, kao i odabir kvalitetnih sadnica. 

kaki_2.jpg

Nezasluženo je zapostavljeno voće zbog nepoznavanja pravog trenutka konzumacije svježeg ploda, dok su prerađevine od kakija prave delicije (džemovi, rakije, a naročito sušeni kaki).

Ostavite komentar