Ako želite usvojiti neke nove zdrave navike ili učiniti nešto pozitivno za svijet, znajte da niti jedna odluka po svom ogromnom pozitivnom utjecaju ne parira odluci o prelasku na veganstvo.
Samo jednim potezom, odnosno izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane možete pomoći svojemu zdravlju, svjetskoj klimi, rijekama i oceanima, šumi i divljini, životinjama i drugim ljudima, izjavili su Prijatelji životinja i pozvali sve da zakorače u novu godinu s pozitivom u mislima.
Valja naglasiti kako je dobro isplanirana veganska prehrana jedna od najzdravijih dijeta koje postoje, a ako niste znali, i sarma bez mesa može biti neodoljivo ukusna. Evo kako je pripremiti:
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa; 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje
Priprema:
Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna.
Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan.
Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.
Dobar tek!
Ostavite komentar