
NOVIGRAD: U subotu start utrke Istrian Spring Tour
Prema informacijama organizatora, tijekom utrke prometnice se neće zatvarati, već će se promet zaustaviti na par minuta kako bi se propustili biciklisti.
19:15Prije 58 min13.03.2025
U srcu pitoresknog Vrsara, ovog petka, 21. lipnja, s početkom u 18 sati, održat će se jedna od najomiljenijih manifestacija na zapadnoj obali Istre - tradicionalna ribarska fešta.
Vrsar je jedina izlovna luka plave ribe na zapadnoj obali Istre. U toj aktivnoj ribarskoj luci, najčešći ulov u mrežama je srdela. Iako je riječ o maloj ribi, titula koju nosi je velika.
Ova hraniteljica mora ima poseban status mnogim generacijama stanovnika priobalja kojima je stoljećima sastavni dio jelovnika. Kako bi slavili ulogu ribe u prošlosti, ali i sadašnjoj ishrani Vrsarana, od travnja do rujna, dvaput mjesečno već više od 30 godina održava se Ribarska fešta.
Premda je u počecima bila mala lokalna zabava, tijekom godina prerasla je u značajno događanje koje privlači oko 25.000 posjetitelja godišnje.
Morske delicije za gurmane
Ovdje vas ne čekaju samo slasne sardele na žaru, ili pak ukusni pedoći na buzaru, tu možete kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukance s kaneštrelama, kapešante, pedoće, ribu na žaru, burger od tune, paštetu od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica. I osim što je sve tako ukusno, jako je lijepo posluženo i aranžirano.
Ovu ukusnu hranu pripremaju kuhari amateri, ribari i njihove obitelji i svi oni koji su na neki način vezani uz more. Gourmet ponudu čini šest punktova tematski podijeljenih na bijelu ribu, plavu ribu, školjke, fritto misto te lignje, sipe i hobotnice. Sve je lijepo označeno i uz svaki štand stoji oznaka što se priprema.
Jedino brodet, neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru, svaki put priprema drugi štand. Na ovoj će ga fešti pripremati Mirjana Žiković na štandu „Plava riba“.
Radionice za najmlađe
Osim tradicionalne ponude ribljih specijaliteta djeca će se moći zabaviti u dječjem kutku kojeg vodi vesela ekipa iz “Žutog kišobrana”, a kreativne radionice pod nazivom “Čuvari mora” su besplatne.
Lokalni proizvodi
Posjetitelji mogu kušati ili kupiti neki od gurmanskih suvenira, a za to će se pobrinuti istarski OPG-ovi članovi Udruge „Domaća web tržnica“, koji će tijekom Ribarske fešte ponuditi svoje proizvode. Tako će se na ribarskom molu moći pronaći maslinovo ulje, likere, rakije, voće i povrće, prirodnu kozmetiku, lavandu, ručno izrađene drvene proizvode te štošta drugo.
Dobra zabava
Osim odlične gastronomije, organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu, pa će publiku zabavljati Pop Gunz & Febra Band.
Nagrada Simply the Best
Podsjetimo kako je Ribarska fešta u Vrsaru dobitnica tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the best za inovativnost i kreativnost. Sve u svemu, više nego dovoljna pozivnica svima da rezerviraju ovaj petak za Ribarsku feštu.
Početak fešte je u 18 sati, a više informacija možete pronaći na www.infovrsar.com
Susret je financiran sredstvima Sportske zajednice Grada Pule.
16:15Prije 3 h13.03.2025
Danas se, čini se, Uskrs svodi na blještavilo ukrasa, akcijske cijene čokoladnih jaja i promotivne kampanje trgovačkih lanaca koji neumorno podsjećaju kupce da ne zaborave na "najvažnije" – potrošnju.
21:35Prije 22 h12.03.2025
Ne propustite ovu priliku da osjetite čari argentinskog tanga, interpretirane kroz talent i strast mladih istarskih glazbenika.
18:31Prije 1 d12.03.2025
Recept za pobjednički Bitterino potpisuje Filip Sarilar, poznati istarski barmen i brend ambasador u Destileriji Rossi.
17:18Prije 1 d12.03.2025
Novi roman nosi ime Inspirirano stvarnim događajima i tematski se može svrstati u roman ceste te je srodan američkoj bitničkpj subkulturi pedesetih i može se povezati s kultnim Kerouacovim romanom 'Na cesti'.
16:40Prije 1 d12.03.2025
“Kaiserball” prikazuje zlatno doba Pule kada su se u gradu miješali jezici, a raznolikost se očitovala i u gastronomiji te cjelokupnom društvenom životu.
12:49Prije 1 d12.03.2025
Festival će odjekivati umaškom lagunom Stella Maris od 22. do 25. svibnja 2025. godine, a organizatori obećavaju nezaboravno iskustvo koje će obuhvatiti svaki kutak ovog jedinstvenog festivala.
22:20Prije 1 d11.03.2025
Ostavite komentar