Svjetski dan turizma uz geslo ‘Održivost i mir’ i preko 60 događanja u posezoni
U subotu 27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma, prigoda kojom se diljem svijeta naglašava važnost turizma za društveni, kulturni i gospodarski razvoj.
U subotu 27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma, prigoda kojom se diljem svijeta naglašava važnost turizma za društveni, kulturni i gospodarski razvoj.
Istra, kao najposjećenija hrvatska regija, taj vikend dočekuje s posebnim naglaskom na projekte koji promiču autentičnost, kvalitetu i održivost – vrijednosti koje je istarski turizam prepoznao kao ključne za budućnost.
Među svim pristiglim prijavama odabrat će se one koje se uklapaju u županijske razvojne prioritete, poput održivog razvoja turizma, očuvanja okoliša, baštinjena i promocije istarske kulture, tradicije i običaja.
14:42Prije 20 d28.08.2025
Svjetski dan turizma ove će godine u Istri biti obilježen bogatim programom koji se održava 27. i 28. rujna.
Na radiju Rovinj FM pročelnica za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković, predstavila je raznovrstan program manifestacije te naglasila važnost održivog i selektivnog turizma u regiji.
Kako je istaknula, iako je špica turističke sezone prošla, posezona u Istri pruža posjetiteljima idealne uvjete za uživanje u bogatoj ponudi kulturnih, gastronomskih i sportskih sadržaja, uz manju gužvu i ugodnu klimu.
„Vrijeme je još uvijek prekrasno i toplo, pogodno za kupanje, ali i za obilazak brojnih manifestacija i atrakcija diljem Istre. Ove posebne aktivnosti motiviraju dolazak turista i nakon glavne sezone,“ rekla je Prodan Mraković.
Foto: IstraIN
Program Svjetskog dana turizma uključuje više od 60 aktivnosti, od gastronomske ponude i fešti u različitim gradovima i općinama, do sportskih događanja i kulturnih obilazaka.
Posjetitelji će moći uživati u degustacijama vina i lokalnih specijaliteta, obilascima muzeja i povijesnih lokaliteta, vožnji kvadovima, jahanju, ziplineu, a dostupni su i besplatni sadržaji ili oni s popustima.
„Poseban naglasak dajemo selektivnim oblicima turizma – enogastronomiji, sportskim aktivnostima, kulturi i outdoor programima – jer oni produljuju sezonu i pružaju autentičan doživljaj Istre,“ istaknula je Prodan Mraković.
Dodala je i da je ovogodišnje geslo obilježavanja ‘Održivost i mir’, s posebnim naglaskom na zapošljavanje lokalnog stanovništva, odgovorno ponašanje spram prirode i očuvanje kulturnih tradicija.
Pročelnica je pozvala sve građane i turiste da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana turizma te provedu vikend u Istri, odabirući nekoliko sadržaja i postajući ambasadori održivog turizma. „Taj vikend je vrijeme i za slavlje turizma, ali i za promicanje odgovornog i održivog razvoja naše destinacije,“ zaključila je.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo podsjetio je da su Dani europske baštine pokrenuti još 1985. godine u Francuskoj, na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska u obilježavanju sudjeluje od 1995. godine.
Mirela Vidak uspješno je vodila Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Čepiću 23 godine, Romana Percan 25 godina bila je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici, a Krešimir Bronić ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč punih 30 godina.
Kako bi se smanjio broj ovakvih događaja, Policijska uprava istarska apelira na građana da i sami vode računa o svojoj svakodnevnoj zaštititi te da zaštite svoju imovinu.
Potaknuti napisima vezanim uz skorašnji novi Zakon o naplati cestarine i što on donosi građanima, iz HAC-a su pojasnili ključne postavke plaćanja cestarine u novom u potpunosti elektroničkom sustavu.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Posjetitelji će moći kušati razna riblja jela i morske specijalitete raspoređene u šest gastro zona, a tu su i štandovi s domaćim slasticama te vinski kutak s istarskim vinima i rakijama koji dopunjuju kulinarsko iskustvo.
Ovogodišnji susret okupio je kuhinjsko osoblje pulskih osnovnih škola koje je, uz podršku nutricionista iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i školskih kuhara, pripremilo raznovrsne, ukusne i nutritivno uravnotežene marende.