Gastronomsko putovanje Jadranom na 19. Rovinjskoj regati
Regatanti će u drugom izdanju programa "Viràda in pignàta!" pripremati jela karakteristična za krajeve iz kojih dolaze, a po prvi put na Velikom molu će se okupiti razni izlagači prezentirajući istarsku tradiciju u programu "Mirisi doma".
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
7 Lipanj 2025 I 10:36
Silvija Jacić
Gastronomski program koji slavi autentičnost, raznolikost i kvalitetu mediteranske prehrane nezaobilazan je dio Rovinjske regate tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom.
Od 13. do 15. lipnja na Velikom molu neće nedostajati mirisa ukusnih jela jer će domaćini uobičajeno predstaviti dio svoje gastronomske baštine, regatanti će u drugom izdanju programa "Viràda in pignàta!" pripremati jela karakteristična za krajeve iz kojih dolaze.
Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija po 19. put oduševio je brojne posjetitelje koji su uživali u raznovrsnim doživljajima rovinjske i istarske autentičnosti.
Rovinjski drveni brod "Orsera" star 120 godina bio je domaćin neuobičajenoj svjetioničarskoj avanturi do svjetionika Sv. Ivan na pučini izgrađenog 1853.
10:55Prije 130 d14.06.2025
Osim toga, po prvi put na Velikom molu će se okupiti razni izlagači prezentirajući istarsku tradiciju u programu "Mirisi doma".
"VIRÀDA IN PIGNÀTA!" - KUŠAJTE TRADICIJSKA JELA NATJECATELJA ROVINJSKE REGATE
Pod zajedničkim nazivom “I peîci marinièri” - “Mali moreplovci” - “I piccoli marinai” održat će se mnoštvo kreativnih radionica na Velikom molu i u Centru za mlade "Dr. ing. Dino Škrapić, MBA”, a djeca će imati priliku upoznati i svjetionik Sv. Ivan na pučini te razgledati makete tradicijskih barki.
09:48Prije 135 d09.06.2025
Petak, 13. lipnja, Veliki mol u 19:30 h
Virada je naziv za zaokret broda ili barke u jedrenju kojem su regatanti itekako vični, no prije nego što na moru demonstriraju svoje vještine, kormila će zamijeniti noževima i kuhačama kako bi u loncima ili, kako kažu Rovinjci na svom dijalektu "in pignàta", pripremili pravu mediteransku gozbu.
Bit će to prilika da se natjecatelje Regate i njihove krajeve upozna iz drugog kuta dok na originalan kulinarski način predstavljaju svoj kraj odjeveni u tradicijsku odjeću. Program “Viràda in pignàta!” - “Virada u loncu!” - “Virata in pentola!” bit će pravi mediteranski gastro spektakl za posjetitelje koji će bez naknade moći probati jela čiji će ih okusi povesti na gastronomsko putovanje Jadranom.
Tako će ekipa iz Genove pripremati trofie al pesto genovese tj. kratku uvijenu tjestenina karakterističnu za Genovu i cijelu ligurijsku regiju koja savršeno upija umak od bosiljka kojim se ponose stanovnici Genove.
Domaćini će, ako ulov tih dana bude dobar prezentirati svoje specijalitete; Sardòni sàladi (slane inćune), Musoûli (školjke) i rovinjsku deliciju Gransipuòvari (rakove).
Venecijanci će pripremati kuhana jaja sa slanim inćunima i, naravno, tjesteninu - bigole sa šalšom na venecijanski.
Na Velikom rovinjskom molu zamirisat će i brodet na fažanski način, a posjetiteljima će svoje specijalitete iznenađenja predstaviti i gosti iz Dalmacije.
Demonstracija umijeća, razgovor o namirnicama, pokoji savjet iz prve ruke za uspješnu pripremu i puno dobrog raspoloženja bit će odlična gastro uvertira u nastup regatanata sljedeći dan, 14. lipnja kad će u 11:30 startati 19. Rovinjska regata tradicijskih barki.
MIRISI DOMA - DRUŽENJE S LOKALNIM ISTARSKIM PROIZVOĐAČIMA
Subota, 14. lipnja, Veliki mol, 19:30 -22:30 h
Nakon zajedničkog kuhanja regatanata u kojem su se spajale autentične različitosti Jadrana, novi program Rovinjske regate na Velikom molu stavlja naglasak na domaćina. Istra i njezina tradicija bit će u središtu pažnje, na tanjuru, u čaši, u proizvodima koji odišu podnebljem magičnog poluotoka.
Program “Udùri da cà∫a” - “Mirisi doma” - Odori di casa” nastao je s namjerom da se sudionicima i posjetiteljima Regate omogući druženje s lokalnim proizvođačima i upoznavanje njihovih lica, strasti i priča uz kušanje proizvoda.
Publika će moći kušati povrće uzgojeno na istarskoj zemlji, potom istarsko vino, maslinovo ulje, kozji sir te najprepoznatljiviji specijalitet - istarsku supu. Posebno mirisno bit će na štandu s čajevima i kremama te drugim proizvodima spravljenih od trava s istarskih polja.
I Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" dat će svoj slatki doprinos pripremom tradicijskog rovinjskog kolača Fiùchi (fioki) uz koje će savršeno ići piće rovinjske mladosti, popularni "Carletto" u kojem se sljubljuje rovinjska kava "Monte" i "Ovo liker" lokalne tvornice likera "Darna".
Alessio Sponza
Alessio Sponza
Kao pravi domaćini, Istrijani će i u ovom programu dobrodošlicu ukazati OPG-u iz Kaštel Kambelovca koji će pokazati na koji način kroz svoje proizvode čuva znanje soljenja i mariniranja ribe.
Druženje uz mirise i okuse istarskog doma bit autentičan trenutak susreta, kroz kulturu, okus i tradiciju koji će obogatiti atraktivna događanja subotnje večeri.
Uz romantičnu vizuru noćnog Rovinja-Rovigno posjetitelji će uživati u nastupu SAC-KUD-a "Marco Garbin" Comunità degli Italiani - Zajednice Talijana "Pino Budicin" Rovinj-Rovigno i noćnoj povorci tradicijskih barki s početkom u 21:30 h.
DVIJE BATANINE GASTRO KUĆICE NA VELIKOM MOLU I U LUCI SAN PELAGIO
Još jedan novitet ovogodišnje Regate je to što će se nezaobilaznoj Bataninoj gastro kućici na Velikom molu, barem nakratko pridružiti i kućica u luci San Pelagio do koje će regatanti revijalno jedriti u nedjelju na kraju programa.
Obje će kućice biti prava adresa za osvježenje pićem ili tradicijskim rovinjskim zalogajem te druženje s vrijednim članovima Udruge-Associazone "Kuća o Batani - Casa della batana", a ove godine sa svojim vinima i istarskom supom pridružit će se kao partner i Udruga-Associazione "Agrorovinj".
Pridružite se na vođenim meditacijama i vježbama disanja koje organizira Mohanji Hrvatska – susretima posvećenima opuštanju, unutarnjoj ravnoteži i obnovi energije.
Danas se oko Zemlje prema Ruskim i Američkim vojnim bazama podataka nalazi bezmalo pedeset tisuća (50.000) objekata većih od loptice za stolni tenis. Ubrzana lansiranja „internet konstelacija satelita” taj će broj u svega nekoliko narednih godna povećati na dvjestotinajk tisuća.
Saborska zastupnica i gradska vijećnica Dušica Radojčić dala je podršku prosvjednicima, poručivši da građani s pravom traže rješenje za nesnosan smrad s Kaštijuna.
Pučko otvoreno učilište Labin – Kino Labin poziva udruge, umjetničke organizacije i institucije da se prijave za preuzimanje 60 rabljеnih kino sjedala. Prijave se zaprimaju isključivo elektroničkim putem, a preuzimanje mora biti obavljeno do 24. listopada 2025.
Dok su građani ispred Komunalne palače bacanjem smeća prosvjedovali zbog Kaštijuna, unutra je u isto vrijeme trajala sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo upravo o tom problemu.
Dom hrvatskih branitelja u Puli ovog će četvrtka, 23. listopada, postati središte kreativnosti i boja – održava se treći Jesenski Handmade Butik, događaj koji okuplja brojne umjetnike i zaljubljenike u rukotvorine te donosi 13 sati stvaralačke čarolije uz besplatan ulaz.
Kao prvi projekt koji objedinjuje cijelu regiju kroz suradnju hotela, vila i wedding profesionalaca, event donosi novu poslovnu i kreativnu platformu koja povezuje industriju vjenčanja te pozicionira Istru na europskoj mapi prestižnih destinacija
Radni dan 49-godišnjeg Davora počinje u pola pet ujutro, a nakon posla u struci, vraća se na imanje gdje svakodnevno brine o životinjama i zemlji. Ljubav prema poljoprivredi naslijedio je od oca koji je osnovao OPG 2003., a i ranije generacije njegove obitelji bile su stočari.
Ovaj skup predstavlja važan korak u afirmaciji i jačanju svijesti o važnosti očuvanja geološke i paleontološke baštine Hrvatske, posebice na području Istre i otočja Brijuna te potiče daljnju suradnju između znanstvene zajednice, upravljača zaštićenim područjima i šire javnosti.
Sudionici obilaska su uz stručno vodstvo upoznali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te važnost očuvanja vlažnih staništa, a događaj je dio međunarodnog projekta GREW koji promiče održivo upravljanje močvarnim područjima.
Uz premijeru mladog ulja, posjetitelji će imati priliku pratiti nastupe vodećih imena domaće gastro scene, poput Davida Skoka, koji će pripremati svoja remek-djela s najboljim uljima izlagača.