Poreč u znaku tune, dobre hrane i glazbe - Tunalicious Festival ponovno oduševio posjetitelje
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poreč je proteklog tjedna ponovno bio u znaku tune, gastronomije i dobre zabave.
Od 8. do 14. rujna održan je osmi Tunalicious Festival, koji je spojio najbolje od kuhinje na bazi tune, kreativni street food, adrenalinski lov na veliku ribu i vrhunsku glazbu, potvrdivši status jednog od najatraktivnijih jesenskih događanja na Jadranu.
Tijekom tri ribolovna dana zabilježeno je 108 aktivnosti na brodovima, 11 velikih riba otrgnulo se s udice, a ulovljeno je 75 riba, ukupne težine 1.135,31 kilogram. Među njima je sedam tuna, čija je ukupna težina iznosila 535,63 kilograma.
Porečka riva i ovoga je puta bila prepuna posjetitelja koji su pratili vaganje. Od tri ulovljene tune sve su izvučene na obalu, a uz njih je ulovljeno i 25 luceva, od kojih je 22 priznato i bodovano.
11:06Prije 50 d13.09.2025
Majstori street food kuhinje Tunaholic Fish Bar, Street Food by Lukas, Skusha i Farabuto u sklopu Tunalicious Street Fooda ponudili su svoje kreativne verzije jela od tune i drugih morskih delicija.
Od burgera i tacosa, preko sendviča od srdela i trilje, do laganih salata i autentičnih kombinacija, bogata ponuda oduševila je posjetitelje koji su svoje zalogaje mogli upotpuniti vrhunskim istarskim vinima, koktelima Rossi destilerije i specijalitetima s Valamarovog šanka.
Tuna burgeri i tacosi, riblji sendviči, kreativni kokteli, vrhunska istarska vina, inovativna jela od tune u lokalnim restoranima te ekskluzivna gourmet večera - sve to očekuje posjetitelje Poreča početkom rujna, kada grad ponovno postaje domaćin jedinstvenog Tunalicious Festivala!
10:50Prije 60 d03.09.2025
Paralelno se održavao Tuna Restaurant Week, tijekom kojeg je dvadesetak porečkih restorana, uključujući Cardo, Casa Manzolin by Sv. Nikola, Cheese Bar Barolin, Chili Fusion Streetfood, Cotton Club, Fora Le Porte, Gourmet, Grano Duro Istra, Grano Duro Lanterna, Hrast, Konoba Ćakula, Martis Restaurant, Niki’s, Peterokutna kula, Pijat, Restaurant Ritzi, Spinnaker Restaurant, Sv. Nikola, Trattoria La Pentola Lanterna, Tunaholic Fish Bar i Divino, pripremilo posebne menije s tunom po promotivnim cijenama.
Foto: Tunalicious Festival
Za vrhunski fine dining bio je zadužen Spinnaker Gourmet Stage, koji je 11. rujna ugostio nagrađivanu cheficu Marinu Gaši i plešivičku vinariju Tomac, koji su očekivano oduševili i one najzahtjevnije gurmane.
U sklopu festivala održano je i sedmo izdanje međunarodnog turnira u lovu na veliku ribu TunIstra - Big Game Fishing Poreč 2025, na kojem je sudjelovalo 35 ekipa i 125 natjecatelja.
Tijekom tri ribolovna dana ulovljeno je 75 riba ukupne težine više od 1,1 tonu, među kojima i sedam tuna. Pobjedu je odnijela lokalna istarska ekipa “eFISHent”, drugo mjesto pripalo je ekipi “CORSARA” koja je ulovila najveću tunu turnira (128,82 kg), dok je treća bila ekipa “DEEJAY TUNA”. Posebna atrakcija bio je i prikaz legendarnog štapa kućne izrade iz 80-ih, s kojim su nekad ulovljene tune od gotovo 300 kilograma.
Od atraktivnog vaganja ulovljene tune do večernjih koncerata, porečka je riva bila prepuna zanimljivih sadržaja za posjetitelje željne zabave. Festival je otvorio Master 5 band, a vrhunac prve večeri donijela je Crvena jabuka čiji su hitovi rasplesali i raspjevali publiku.
U petak su atmosferu podigli Febra i kultni Let 3, dok je festivalsko finale u subotu pripalo grupama Le Monde i Denis & Denis, koje su rivu pretvorile u plesni podij na otvorenom.
Organizator događaja je Športsko-ribolovni klub Big Game 4 Tuna u suradnji s agencijom MPG, uz generalno sponzorstvo tvrtke Valamar. Manifestaciju podržavaju i Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Turistička zajednica Istarske županije, Istarska županija, Turistička zajednica općine Funtana te Hrvatska turistička zajednica.
Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...
Kao što ni uzroci problema nisu jednostavni, tako nije niti rješenje. Pula je samo jedan od brojnih gradova u svijetu koji se susreće s ovim problemom i traži nove modele za oživljavanje centra grada, a hoće li ga pronaći ostaje nam da saznamo.
Predavanje počinje u 10 sati i prvenstveno je namijenjeno umirovljenicima, no dobrodošli su svi zainteresirani građani. Nakon predavanja zainteresirani će imati prigodu izmjeriti glukozu u krvi i arterijski tlak.
Biti roditelj nikada nije bilo jednostavno, a danas se čini težim nego ikad — zato u Rovinju ponovno počinje Mala škola za uspješno roditeljstvo, ciklus radionica koji roditeljima pruža podršku, znanje i osjećaj da u odgoju nisu sami.
Svako planirano putovanje kreće s bar nekakvim istraživanjem mjesta koje želimo posjetiti. Informacije koje na internetu možete pronaći o Parku vojaške zgodovine Pivka taman su atraktivne da poželite vidjeti kompleks, a mi ćemo pokušati dočarati zašto ne propustiti posjet ovom lokalitetu...
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.