Švojat, list, oslić, orada, rošpo: Slika s pulske tržnice melem je za oči, ali tuga za prodavce

Tijekom zimskih mjeseci ribarnica uglavnom ne uspije prodati svu ribu. Dio neprodane robe završava u restoranima ili ide u izvoz.

Aleksandra Dimitrijević

17 Prosinac 2025 I 16:28

Švojat, list, oslić, orada, rošpo: Slika s pulske tržnice melem je za oči, ali tuga za prodavce
IstraIN

Pulska ribarnica ovih dana djeluje gotovo prazno. Iako je u ponudi kvalitetna domaća riba, prodaja izvan turističke sezone znatno je slabija, a većina prometa veže se uz blagdane i ljetne mjesece.

Kako nam je rekla Alma Bačinović, vlasnica jedne od ribarnica, ponuda je raznolika i temelji se isključivo na domaćem ulovu. Na štandovima se mogu pronaći švojat, list, oslić, orada, brancin, sipa, riba ulovljena u Jadranskom moru. No, unatoč kvaliteti i svježini, interes kupaca trenutačno je skroman.

"Sezonski gledano, srdele su i dalje najtraženija riba te ih ima u ponudi sve do Badnjaka. Uz njih, trenutačno je najviše listova, dok je sezona orade pri samom kraju.", kaže Bačinović. Ipak, ponuda ne prati potražnju, jer je posjećenost grada znatno manja nego tijekom ljeta.

"Najveći promet na ribarnici očekuje se upravo na Badnjak, kada tradicionalno raste potražnja za ribom. Nešto veći interes bilježi se i vikend prije, ako u grad stigne veći broj turista, koji čine značajan dio kupaca.", dodaje Bačinović.

Tijekom zimskih mjeseci ribarnica uglavnom ne uspije prodati svu ribu. Dio neprodane robe završava u restoranima ili ide u izvoz. Zbog slabog prometa, mnoge ribarnice u Puli rade isključivo tijekom turističke sezone, dok su zimi zatvorene jer se poslovanje ne isplati.

Iako domaće ribe ne nedostaje, pulskoj ribarnici izvan sezone nedostaje ono ključno – kupaca.