
BIZARNO: S parkirališta u Brtonigli ukrao tek kupljenu perilicu rublja
Umaška policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom i utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo krađa.
10:46Prije 21 min21.08.2025
Uz blagdansku čaroliju, postoji i jedno pitanje na koje mnogi od nas ne žele odgovoriti: "Jesu li sve te slastice i obroci zaista nužni?"
Tijekom blagdana, hrana postaje više od obične potrebe. Ona je simbol obiteljskih okupljanja, tradicija i uživanja. No, kako se stolovi pune mirisnim jelima, sve to može lako postati izvor naših prekomjernih užitaka.
Blagdani su pravo vrijeme kada se naša čula probude na najbolji mogući način - miris pečenke, okusi kolača... No, uz svu tu čaroliju, postoji i jedno pitanje na koje mnogi od nas ne žele odgovoriti: "Jesu li sve te slastice i obroci zaista nužni?"
Kako blagdansko prejedanje utječe na naše prehrambene navike za Media servis otkriva magistrica nutricionizma Tamara Cikol iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba.
"Svi smo naravno prošli Božić i spojena tri dana kad smo malo više uživali u finim jelima, malo smo više sjedili, bili manje tjelesno aktivni pa bi sad bilo vrijeme da malo stanemo na loptu i nastavimo s redovitim obrocima, to jest da uvedemo redovite obroke kako bi se smanjilo pregladnjivanje i veća mogućnost da ćemo pretjerati za vrijeme sjedenja za stolom i ako se opet nađemo uz neku hranu."
Bogat blagdanski stol naša je tradicija, no iako uživamo u obilju hrane, važno je zapamtiti da umjerenost čini čuda. Svi oni kolači, pečenja i razni specijaliteti mogu biti zamka, a osjećaj težine nakon obroka često nas podsjeti na granice koje smo možda prešli.
Evo i koje su najčešće greške koje ljudi čine u prehrani tijekom blagdanskog razdoblja... "Jedna od najvećih grešaka koju možemo sada napraviti je da iz jednog ekstrema krenemo u drugi. Znači, nikako se ne preporuča da se sada nakon Božića, blagdana i Nove godine prijeđe na neke stroge redukcijske režime i neke redukcijske dijete, jer kao i obilniji obroci, tako i energetski preniski obroci mogu negativno utjecati na naše zdravstveno stanje.
Tako da zadržati redovite obroke, pripremati laganija jela, ništa ne izbacivati i samo malo prilagoditi količinu i način pripreme jela."
No, kako se mnogi ipak nisu spremni odreći obilnih blagdanskih delicija, osobni trener, Dalibor Petrinić ima prijedlog:
"Svakako se recimo može prakticirati post dan prije ili dan nakon što smo imali prejedanje. Znamo, neminovno je, idem kod obitelj, bit će svega previše, opustit ću se i uživati, ali sljedeći dan napravim post. Idućih 24 sata ne jedem ništa, samo pijem vodu i čaj i na taj način sam odmah resetirao ono što sam pojeo.
24-satni post na vodi ili čaju bez sladila, jedini je pravi detox, sve ostalo je uzimanje novaca ljudima", zaključio je Petrinić.
Prvi se spustio u 361 metar dubok Rašporski ponor, u to vrijeme najdublji poznati speleološki objekt u Istri.
07:47Prije 3 h21.08.2025
Na naslovnici članka istaknut je Rovinj kao jedna od najatraktivnijih destinacija, a novinarka ga je opisala kao „očaravajuće mjesto, s kućama u pastelnim bojama uz kaldrmom popločane uličice, koje vijugaju prema baroknoj crkvi i zvoniku svete Eufemije“, dodjeljujući mu nadimak „hrvatska Venecija".
07:20Prije 3 h21.08.2025
"Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu", upozorava znanstvenica iz Rovinja.
06:15Prije 4 h21.08.2025
22:00Prije 13 h20.08.2025
Prema podacima MUP-a, u prvoj polovici ove godine na hrvatskim je cestama zabilježeno ukupno 16.207 prometnih nesreća – od čega je 766 na području Istre.
20:28Prije 14 h20.08.2025
Chorus Inside festival je međunarodni festival zborova koji povezuje strast za glazbom i pjevanjem s univerzalnim vrijednostima prijateljstva i solidarnosti, a organizira ga Ars Cultura - Udruga za promicanje kulture i izvedbenih umjetnosti.
19:15Prije 15 h20.08.2025
07:46Prije 1 d20.08.2025
Veliko završno natjecanje održat će se u Barbanu u subotu, 23. kolovoza 2025., od 10 do 13.30 sati, u dvorištu crkve sv. Nikole.
22:00Prije 1 d19.08.2025