
Međunarodni je dan poljubaca - najduži je trajao gotovo 59 sati!
Poljubac nije samo simbol ljubavi i privrženosti, već i pravi mali saveznik zdravlja.
11:42Prije 17 min06.07.2025
Uz blagdansku čaroliju, postoji i jedno pitanje na koje mnogi od nas ne žele odgovoriti: "Jesu li sve te slastice i obroci zaista nužni?"
Tijekom blagdana, hrana postaje više od obične potrebe. Ona je simbol obiteljskih okupljanja, tradicija i uživanja. No, kako se stolovi pune mirisnim jelima, sve to može lako postati izvor naših prekomjernih užitaka.
Blagdani su pravo vrijeme kada se naša čula probude na najbolji mogući način - miris pečenke, okusi kolača... No, uz svu tu čaroliju, postoji i jedno pitanje na koje mnogi od nas ne žele odgovoriti: "Jesu li sve te slastice i obroci zaista nužni?"
Kako blagdansko prejedanje utječe na naše prehrambene navike za Media servis otkriva magistrica nutricionizma Tamara Cikol iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba.
"Svi smo naravno prošli Božić i spojena tri dana kad smo malo više uživali u finim jelima, malo smo više sjedili, bili manje tjelesno aktivni pa bi sad bilo vrijeme da malo stanemo na loptu i nastavimo s redovitim obrocima, to jest da uvedemo redovite obroke kako bi se smanjilo pregladnjivanje i veća mogućnost da ćemo pretjerati za vrijeme sjedenja za stolom i ako se opet nađemo uz neku hranu."
Bogat blagdanski stol naša je tradicija, no iako uživamo u obilju hrane, važno je zapamtiti da umjerenost čini čuda. Svi oni kolači, pečenja i razni specijaliteti mogu biti zamka, a osjećaj težine nakon obroka često nas podsjeti na granice koje smo možda prešli.
Evo i koje su najčešće greške koje ljudi čine u prehrani tijekom blagdanskog razdoblja... "Jedna od najvećih grešaka koju možemo sada napraviti je da iz jednog ekstrema krenemo u drugi. Znači, nikako se ne preporuča da se sada nakon Božića, blagdana i Nove godine prijeđe na neke stroge redukcijske režime i neke redukcijske dijete, jer kao i obilniji obroci, tako i energetski preniski obroci mogu negativno utjecati na naše zdravstveno stanje.
Tako da zadržati redovite obroke, pripremati laganija jela, ništa ne izbacivati i samo malo prilagoditi količinu i način pripreme jela."
No, kako se mnogi ipak nisu spremni odreći obilnih blagdanskih delicija, osobni trener, Dalibor Petrinić ima prijedlog:
"Svakako se recimo može prakticirati post dan prije ili dan nakon što smo imali prejedanje. Znamo, neminovno je, idem kod obitelj, bit će svega previše, opustit ću se i uživati, ali sljedeći dan napravim post. Idućih 24 sata ne jedem ništa, samo pijem vodu i čaj i na taj način sam odmah resetirao ono što sam pojeo.
24-satni post na vodi ili čaju bez sladila, jedini je pravi detox, sve ostalo je uzimanje novaca ljudima", zaključio je Petrinić.
"Koliko su oni bitni najbolje podcrtava činjenica da smo u Poreču na daljnje preglede i liječenje zbog suspektnih promjena na koži uputili 28 pregledanih“, istaknula je Valentina Saint Georges, dr. med.
09:35Prije 2 h06.07.2025
Prema navodima organizatora, na mjestu događaja nalazi se 504 tisuće ljudi, čime je ovaj koncert postao najveći glazbeni događaj takve vrste u Hrvatskoj.
23:21Prije 12 h05.07.2025
Ljeto je savršeno vrijeme da uživamo u jelima koja su osvježavajuća, jednostavna, a ipak konkretna i zasitna.
19:14Prije 16 h05.07.2025
Na moru zapadne Istre može doći do razvoja olujne linije uz nagli nalet olujnog zapadnjaka i jugozapadnjaka uz veliku grmljavinsku aktivnost i silovit nalet kiše.
17:56Prije 18 h05.07.2025
Sve veći broj ljudi pješice pristiže iz centra grada prema Hipodromu i Novom Zagrebu, spremni za glazbeni spektakl večeri.
16:51Prije 19 h05.07.2025
Svjetska rock ikona, Bryan Adams, oduševila je fanove objavom novog glazbenog uratka, pjesme “Roll With The Punches”, koja najavljuje njegov nadolazeći studijski album i istoimenu turneju.
16:15Prije 19 h05.07.2025
Vinsku kartu ove godine predvode istarske vinarije, AB Vina (Vina Brčić), Benvenuti, Cattunar, Cinderella, Damijanić Distillery, Deklić, Fakin, Marčeta, Medea, Pilato, Rossi destilerija, Tomaz, Trapan i Valenta, a poseban dio ponude čine vina iz udruge IQ – Istrian Quality.
15:12Prije 20 h05.07.2025
Prva večer okupila je brojne goste, mještane i posjetitelje koji su imali priliku uživati u posebnom iskustvu – prezentaciji i kušanju cukerančića, jedine istarske slastice čije je umijeće pripreme upisano na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
13:34Prije 22 h05.07.2025