
Rovinj u svibnju domaćin globalne Wings for Life World Run utrke
Ova jedinstvena utrka, u obliku app run-a, održat će se u nedjelju, 4. svibnja 2025. godine, s početkom točno u 13:00 sati, istovremeno na diljem planete.
13:05Prije 22 min19.04.2025
Udruga Vinistra premijerno kušanje mladih malvazija organizirala je prvi put 2012. po uzoru na slična kušanja u Francuskoj i tako obogatila hrvatsku vinsku scenu.
Bliži se jedan od najatraktivnijih vinskih događaja u Zagrebu, En Primeur mladih malvazija. Njegovo 13. izdanje u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i
vinara Istre, održava se 10. veljače, na hedonistima dobro znanom mjestu, u hotelu Esplanade Zagreb.
Tradicionalno, uoči Dana zaljubljenih, oko 70 istarskih vinara na jedan dan dolazi u glavni grad kako bi službeno poslovnim partnerima, distributerima, ugostiteljima, chefovima, vinskim kritičarima, ali i široj javnosti, predstavili malvazije berbe 2024., koje se još velikim dijelom čuvaju u bačvama.
Istrijanima će se i ove godine pridružiti nekoliko kolega s Kvarner s mladim žlahtinama.
''Iznimno se veselimo novom izdanju En Primeur-a. Nakon prošlogodišnjeg rekordnog izdanja, posjetitelji su imali priliku kušati više od 60 malvazija i žlahtina.
Iako je iza nas zahtjevna godina u kojoj su količine prinosa bile manje u prosjeku za 30 posto, godinu je obilježilo i povećanja ulaznih troškova te nedostatak radne snage koje je iz godine u godinu sve manje.'', istaknuo je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra.
Podsjetimo, udruga Vinistra premijerno kušanje mladih malvazija organizirala je prvi put 2012. po uzoru na slična kušanja u Francuskoj i tako obogatila hrvatsku vinsku scenu.
Koncept En Primeura ljubiteljima vina dobro je poznat. Degustacija je podijeljena u dva dijela, pa će tako od 13 do 16 sati mlade malvazije moći kušati vinski profesionalci, a od 16 do 19 sati šira javnost. Ulaz na En Primeur je, kao i svake godine slobodan, uz obaveznu online prijavu putem linka kojeg možete pronaći: ovdje.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 3 h19.04.2025
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
07:16Prije 6 h19.04.2025
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
07:15Prije 6 h19.04.2025
Weekend.18 dolazi punoljetan, spektakularan i s govornicima koji brišu granice medija, tehnologije i znanosti.
22:00Prije 15 h18.04.2025
Na Trg slobode stiže i razigrani uskrsni zec, spreman razveseliti najmlađe, i one koji se tako osjećaju, slatkim iznenađenjima i čokoladnim jajima.
20:14Prije 17 h18.04.2025
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
18:13Prije 19 h18.04.2025
Ova tradicionalna igra u Marićima se provodi po malo drugačijim pravilima od uobičajenih.
16:08Prije 21 h18.04.2025
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.
14:36Prije 22 h18.04.2025