Stara je maslina jedno od najstarijih stabala masline na Mediteranu, što potvrđuje istraživanje karbonske analize starosti provedeno na uzorku njezina drvnog tkiva.
Metodom karbonske analize (upotrebom radiaktivnog izotopa ugljika C14 na uzorku komada drva iz korjenovog vrata debla masline) ustanovljena je starost preko 1600 godina.
70-ih godina prošloga stoljeća uslijed velikoga nevremena maslina se raspukla na dva dijela. Rane nastale puknućem stabla konzervirane su betonom (tada je to bila vrlo popularna metoda konzerviranja u arborikulturi).
Projekcija krošnje iznosi 22 x 8 metara te je maslina visoka 6 metara.
Maslina i danas fruktificira (daje plodove) i od tih plodova proizvodimo ulje. Berba se vrši u listopadu, a u prosjeku daje oko 30 kg plodova od čega se proizvede oko 4,1 kg ulja ekstradjevičanske kakvoće (potvrda kemijskih svojstava u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo grada Pula).
Najbolja kemijska analiza iznosila je 0,11% slobodnih masnih kiselina, a peroksidni broj iznosio je 1,95.
Maslina je sastavni dio jedinstvenoga krajolika Brijuna i svojom bujnom i bogatom krošnjom te impresivnom širinom debla daje jedinstvenu vizuru ovoj mikrolokaciji.
Ovogodišnja središnja tema Noći knjige je O životinjama i ljudima jer "životinje su, poput nas, neodvojiv dio prirode. Od najmanjih insekata do veličanstvenih kitova, svaka vrsta ima svoju ulogu u ekosustavu, pridonoseći njegovoj ravnoteži i bogatstvu raznolikosti života na Zemlji.
Fantastičnu utakmicu odigrali su nogometaši Istre 1961 koji su na svojoj Drosini pred više od 6000 gledatelja slavili nad liderom, nogometašima Rijeke.
BLOND:ISH je poznata po svojoj predanosti održivosti i ekološkim inicijativama. Godine 2018. pokrenula je inicijativu Bye Bye Plastic, s ciljem eliminacije jednokratne plastike iz glazbene industrije.
Kroz predavanja i panel raspravu, sudionici će imati priliku čuti istaknute stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti, pedagogije, psihosocijalne podrške i policijskog rada, a fokus će biti na konkretnim alatima i praksama kako zaštititi djecu od internetskih prijetnji.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.