POTVRĐENO: Još jedan rovinjski restoran dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu!
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Krug (Split) i Cap Aureo (Rovinj).
Kako navodi Falstaff, hrvatska kuhinja pod utjecajem mediteranskih i srednjoeuropskih tradicija, nudi širok spektar specijaliteta – od morskih plodova preko rustikalnih mesnih jela do raskošnih deserata, što svakako obogaćuje hrvatsku turističku ponudu.
12:58Prije 49 d03.07.2025
Dodajmo kako je pritom restoran Agli Agmici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu MICHELINOVU zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360o (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).
„Još jedno izdanje MICHELINOVOG vodiča donijelo je potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti naših chefova koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini. Hrvatska eno i gastro ponuda neizostavan je dio naše cjelokupne turističke ponude, jer upravo ona zaokružuje potpuni doživljaj naše zemlje svakom gostu, našu autohtonost i kulinarsko bogatstvo.
Zbog svoje važnosti ovaj oblik turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima i veseli nas što je iz godine u godinu kvaliteta ponude sve veća i raznovrsnija te prati svjetske trendove ne gubeći hrvatsku autentičnost. Čestitam svima koji su i ove godine uvršteni u MICHELINOV vodič čime su ponovo pozicionirali Hrvatsku kao zemlju vrhunske gastronomije“, izjavio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.
Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.
Foto: HTZ
„Kao glavni destinacijski partner MICHELINA za Hrvatsku, iznimno nas veseli nova selekcija i dodjela prestižnih oznaka našim restoranima. Ovo je još jedno značajno priznanje hrvatskoj gastronomiji, ali i potvrda kontinuiranog podizanja kvalitete, autentičnosti i kreativnosti na domaćoj kulinarskoj sceni.
Hrvatska se sve snažnije pozicionira kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, a MICHELINOVA selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude.
Ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista i dio identiteta Hrvatske kao zemlje bogate, kvalitetne i održive gastronomije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svima koji su dobili nove i zadržali postojeće zvjezdice.
Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Novost je i dodjela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Tako je posebno MICHELIN priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.
Dodajmo kako su nove oznake rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.
Bit će to prilika da publika uživa u nadmetanju najmlađih talenata i njihovoj borbenosti, ali i da se svi zajedno prisjete čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u sportu i zajednici.
Nakon šest godina stanke, Rovinj ponovno oživljava svoju najpoznatiju izložbu na otvorenom – Grisiju, koja će se održati 24. kolovoza i okupiti umjetnike svih generacija duž ulice Grisia, u samom srcu starogradske jezgre.
Radovi se izvode prema godišnjem planu održavanja komunalne infrastrukture, sukladno raspoloživim sredstvima iz Proračuna Općine Vižinada za 2025. godinu.
Aldus donosi pola sata glazbe koja se dotiče raznih glazbenih stilova. Prisutni su tako: swing, blues, pop i kantautorski izričaj, a svim je pjesmama zajednička jazz gitara Bore Lukića.
U Puli je pokrenuta inicijativa da Aki Rahimovski, legendarni frontmen Parnog valjka i počasni građanin grada, dobije svoj spomenik. Projekt je još u začetku, no podršku su mu već dali brojni građani i institucije, što pokazuje koliko je Rahimovski utkan u kulturni i emotivni identitet Pule.
Tijekom večeri publika je imala priliku čuti izvedbe gregorijanskih korala i latinskih napjeva u interpretaciji Mirjane Petercol, koncertne solistice i magistrice srednjovjekovne glazbe.
Na naslovnici članka istaknut je Rovinj kao jedna od najatraktivnijih destinacija, a novinarka ga je opisala kao „očaravajuće mjesto, s kućama u pastelnim bojama uz kaldrmom popločane uličice, koje vijugaju prema baroknoj crkvi i zvoniku svete Eufemije“, dodjeljujući mu nadimak „hrvatska Venecija".
"Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu", upozorava znanstvenica iz Rovinja.
Prema podacima MUP-a, u prvoj polovici ove godine na hrvatskim je cestama zabilježeno ukupno 16.207 prometnih nesreća – od čega je 766 na području Istre.
Chorus Inside festival je međunarodni festival zborova koji povezuje strast za glazbom i pjevanjem s univerzalnim vrijednostima prijateljstva i solidarnosti, a organizira ga Ars Cultura - Udruga za promicanje kulture i izvedbenih umjetnosti.