POTVRĐENO: Još jedan rovinjski restoran dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu!
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Krug (Split) i Cap Aureo (Rovinj).
Kako navodi Falstaff, hrvatska kuhinja pod utjecajem mediteranskih i srednjoeuropskih tradicija, nudi širok spektar specijaliteta – od morskih plodova preko rustikalnih mesnih jela do raskošnih deserata, što svakako obogaćuje hrvatsku turističku ponudu.
12:58Prije 156 d03.07.2025
Dodajmo kako je pritom restoran Agli Agmici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu MICHELINOVU zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360o (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).
„Još jedno izdanje MICHELINOVOG vodiča donijelo je potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti naših chefova koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini. Hrvatska eno i gastro ponuda neizostavan je dio naše cjelokupne turističke ponude, jer upravo ona zaokružuje potpuni doživljaj naše zemlje svakom gostu, našu autohtonost i kulinarsko bogatstvo.
Zbog svoje važnosti ovaj oblik turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima i veseli nas što je iz godine u godinu kvaliteta ponude sve veća i raznovrsnija te prati svjetske trendove ne gubeći hrvatsku autentičnost. Čestitam svima koji su i ove godine uvršteni u MICHELINOV vodič čime su ponovo pozicionirali Hrvatsku kao zemlju vrhunske gastronomije“, izjavio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.
Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.
Foto: HTZ
„Kao glavni destinacijski partner MICHELINA za Hrvatsku, iznimno nas veseli nova selekcija i dodjela prestižnih oznaka našim restoranima. Ovo je još jedno značajno priznanje hrvatskoj gastronomiji, ali i potvrda kontinuiranog podizanja kvalitete, autentičnosti i kreativnosti na domaćoj kulinarskoj sceni.
Hrvatska se sve snažnije pozicionira kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, a MICHELINOVA selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude.
Ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista i dio identiteta Hrvatske kao zemlje bogate, kvalitetne i održive gastronomije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svima koji su dobili nove i zadržali postojeće zvjezdice.
Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Novost je i dodjela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Tako je posebno MICHELIN priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.
Dodajmo kako su nove oznake rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.
Osim po idejama slobode i nonkonformizma, koje Dacia Maraini cijeli svoj život zastupa, kao i njenoj jednostavnosti, ljudskosti i poetici pripovijedanja, ovaj, inače drugi dolazak velike autorice na pulski Sa(n)jam ostat će zapamćen i po snažnim emocijama publike.
Glavni organizatori događaja, Grad Rovinj-Rovigno i Turistička zajednica grada Rovinja, pripremili su besplatnu gastronomsku ponudu kao zahvalu svim građanima koji su, ističu, ključni dio uspjeha ove destinacije.
Na stubištu zgrade na području Trga Republike Hrvatske u Rijeci policija je zatekla teško ozlijeđenu žensku osobu koja je davala znakove života. "Odmah joj je odmah pružena liječnička pomoć, no unatoč pokušaju reanimacije, preminula je", priopćili su iz PU primorsko-goranske.
Kao glavni organizator svih programa na ledu, riječka tvrtka Arctic je ove godine pripremila dinamičan i sadržajan niz aktivnosti koji će klizalište u Areni pretvoriti u pravo blagdansko središte zabave.
Posjetitelji su mogli uživati u raznolikoj ponudi vrhunskih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija, a smotra je bila obogaćena predavanjem Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i vrsnog poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu „Aktualnosti u maslinarstvu“.
Sveti Nikola poznat je po legendi o tome da je svaku večer darivao djecu koja su imala samo jedan par čizmica ako bi ih lijepo očistila i ulaštila, što su kasnije, kada je sveti Nikola ostario i onemoćao, nastavili raditi roditelji.
Široj publici najprije je postao poznat kao član porečkog benda Kultura, dobitnika Porina 1999. godine, čiji su hitovi poput Na kraju dana, Folirancija, Vožnja i Kraj obilježili domaću glazbenu scenu kasnih devedesetih.
Udruga AjA osvojila je nagradu „Cigla stanovanja“, prestižno priznanje ZGRADOnačelnik.hr-a koje potvrđuje njihov istaknuti doprinos priuštivom stanovanju, a Pula je pobjedu odnijela zahvaljujući glasovima građana.
Vrata Arene bit će otvorena od 17:00 sati, a otvorenje klizališta s Klizačkim klubom "Medo" i glazbenim nastupom mlade zvijezde Zoe Šestan počinje u 18:00 sati kada će se upaliti i svjetlosni ukrasi u Areni za koje je zaslužan InspiroLab.
Advent tradicionalno počinje otvaranjem gradskog klizališta na platou ispred Spomen doma. Klizanje je besplatno u 45-minutnim terminima, a radno vrijeme klizališta je od 10:00 do 14:00 te od 15:00 do 21:00 sati.
Zeleni odred, forum braniteljske udruge VIDRA, pokreće seriju javnih tribina pod nazivom „Sve što nam ne govore o gospodarenju otpadom“, s ciljem iznošenja podataka za koje tvrde da ukazuju na dugogodišnje sustavne nepravilnosti u upravljanju otpadom u Hrvatskoj.
Medulin ove godine nudi bogatu ADVENTuru: božićne vožnje kočijom, dječji vlakić Djeda Mraza, koncerti, radionice i kulinarski programi od 6. do 27. prosinca, uz doček Nove godine u podne i brojne sadržaje za sve generacije.