POTVRĐENO: Još jedan rovinjski restoran dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu!
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Krug (Split) i Cap Aureo (Rovinj).
Kako navodi Falstaff, hrvatska kuhinja pod utjecajem mediteranskih i srednjoeuropskih tradicija, nudi širok spektar specijaliteta – od morskih plodova preko rustikalnih mesnih jela do raskošnih deserata, što svakako obogaćuje hrvatsku turističku ponudu.
12:58Prije 105 d03.07.2025
Dodajmo kako je pritom restoran Agli Agmici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu MICHELINOVU zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360o (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).
„Još jedno izdanje MICHELINOVOG vodiča donijelo je potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti naših chefova koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini. Hrvatska eno i gastro ponuda neizostavan je dio naše cjelokupne turističke ponude, jer upravo ona zaokružuje potpuni doživljaj naše zemlje svakom gostu, našu autohtonost i kulinarsko bogatstvo.
Zbog svoje važnosti ovaj oblik turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima i veseli nas što je iz godine u godinu kvaliteta ponude sve veća i raznovrsnija te prati svjetske trendove ne gubeći hrvatsku autentičnost. Čestitam svima koji su i ove godine uvršteni u MICHELINOV vodič čime su ponovo pozicionirali Hrvatsku kao zemlju vrhunske gastronomije“, izjavio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.
Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.
Foto: HTZ
„Kao glavni destinacijski partner MICHELINA za Hrvatsku, iznimno nas veseli nova selekcija i dodjela prestižnih oznaka našim restoranima. Ovo je još jedno značajno priznanje hrvatskoj gastronomiji, ali i potvrda kontinuiranog podizanja kvalitete, autentičnosti i kreativnosti na domaćoj kulinarskoj sceni.
Hrvatska se sve snažnije pozicionira kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, a MICHELINOVA selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude.
Ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista i dio identiteta Hrvatske kao zemlje bogate, kvalitetne i održive gastronomije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svima koji su dobili nove i zadržali postojeće zvjezdice.
Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Novost je i dodjela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Tako je posebno MICHELIN priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.
Dodajmo kako su nove oznake rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.
Nakon nekoliko mjeseci rada, uređenja i zajedničkih akcija, Underdom, novi zajednički prostor triju pazinskih udruga – Centra za mlade Alarm Pazin, Udruge Forma i Udruge TradInEtno – spreman je za otvorenje!
Panel “Naša dobra - naša borba” posvećen aktivnim građanima u očuvanju javnog interesa i okoliša održava se u petak, 17. listopada, u 18 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.
Obilježavanjem ovog dana nastoji se osvijestiti javnost da kruh kao osnovna namirnica, nažalost, nije dostupan svima te se ne može uzimati zdravo za gotovo.
U pratnji stručnjaka iz Nature Histrice posjetitelji će imati priliku otkriti bogatu biološku raznolikost i jedinstvene prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja, smještenog jugozapadno od Rovinja.
Koncert Jonathana na Kaštelu ujedno je i proslava dva desetljeća AudioLaba, pulske tvrtke koja je postala sinonim za vrhunsku produkciju i tehničku podršku najrazličitijih kulturnih i glazbenih događanja.
Proslava Dana Erasmusa održala se u rovinjskom Centru za mlade "Dino Škrapić". Učenici OŠ Jurja Dobrile kroz Erasmus program putuju u Irsku, Italiju i Dansku, a škola nastavlja širiti europsku priču suradnje i učenja!
Izlagači iz osam zemalja - Hrvatske, Srbije, Italije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Austrije i Novog Zelanda - već su počeli pristizati u Rovinj te uređivati svoja izlagačka mjesta na kojima će posjetiteljima ponuditi čak 60 vrsta ginova.
Nakon godina sviranja, nastupa i traženja vlastitog izraza, bend sada s ponosom predstavlja svoj prvi album koji, kako kažu, dolazi nakon dugog čekanja, truda i emocija – i želje da ga publika prepozna kao iskrenu priču.
Reakcije na najavu pjesme su brojne, mlada je pjevačica iz okolice Poreča već pokazala vokalnu raskoš, ali i izgradila svoj prepoznatljiv identitet, kombinaciju snažnog glasa, vizualnog stila i pristupačnosti.