Kuda idu divlje svinje!? Na Ipsilon?
Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo je potrebu zajedničkog rješavanja ovog problema u cijeloj Istri.
06:15Prije 1 min04.11.2025
Prisjetit ćemo se prošlogodišnjeg intervjua koji je i ovog ljeta aktualan!
            Vruće je, i od te činjenice ne možemo pobjeći. A kad je tako, prvo što nam kao rješenje ili barem olakšanje pada na pamet je rashladiti se. I tu znamo biti prilično inventivni.
Današnji standard života podrazumijeva i da većina u svoje životne ili radne prostore ima ugrađene klima uređaje. Naravno, tu je i propuh kao tradicionalni oblik samopomoći. Tu je i more, iako su i njegove temperature prilično visoke, a i ne možemo ga odnijeti doma pa ima svoje limite.
U želji i potrebi da se rashladimo skloni smo zaboraviti na moguće neželjene posljedice nepravilnog rashlađivanja. A onda cijenu plaćamo kasnije...
„Iz iskustva dugogodišnje prakse primjećujem da malo imamo ljudi koji su stradali direktno od topline“, rekao je gostujući u Radio ordinaciji Rovinj FM-a dr. Vlado Bjelajac prošloga ljeta. „Oko 90 %, možda i 95% su tegobe zbog rashlađivanja“, dodaje.
„Najčešći problemi nastaju zbog rashlađivanja hladnim tekućinama i pretjeranim klimatiziranjem prostora. Kod ovog potonjeg opasno je u takvom prostoru biti u mokroj, znojnoj odjeći, ali i direktno pod strujanjem hladnog zraka.“
“Idealno bi bilo da se nakon što izvana uđete u klimatizirani prostor, ako je to vaš radni prostor ili vaš stambeni prostor, da se presvučete u suhu odjeću.
Naravno, ne treba pretjerivati s postavkama hlađenja, prevelika razlika između vanjske i unutarnje temperature, naročito ako se opetovano ulazi/izlazi iz jednog u drugi prostor, može uzrokovati tegobe“, ističe Bjelajac.
                    
                    
                    
                    
                                            
                                                                                
                                                                                    
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
                    
                    
                    
                    
                                                                                
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
                    
                    
                    
                    
                                                                                                        
Zašto je to tako?
“Ljudsko se tijelo postepeno adaptira, ovisno o godišnjim dobima. Puno smo otporniji na hladnoću u zimsko, a na toplinu u ljetno doba. Klimatiziranjem prostora izlažemo se šokovima.
Tijelo se ne adaptira tako brzo, osjetila koja nam reguliraju temperaturu su malo zbunjena, iz ljetnih uvjeta koji su očekivani dolazimo u zimske uvjete. Tada virusi i bakterije, koji su inače prisutni u našem dišnom sustavu, koji egzistiraju u svom malom broju u ravnoteži s nama, zbog lokalnog pada imuniteta uzrokovanog pothlađivanje počinju s razmnožavanjem i uzrokuju nam bolest.“ objasnio je dr. Bjelajac.
„U tople dane pijenje tekućine je vrlo važno, puno gubimo znojenjem i bitno ju je nadoknaditi. No nije svejedno kakvu tekućinu i kako pijemo. Ako pijemo hladnu tekućinu dolazi do pothlađivanja ždrijela, lokalni imunitet pada i virusi i bakterije tu opet vide svoju šansu. Pomaže ako hladno piće pijuckamo kroz neki period vremena, umjesto da ga, što najčešće radimo, saspemo u sebe.“ savjetovao je doktor.
A što je s propuhom? U pričama naših starijih on je tihi ubojica...
„Iskustvo je pokazalo da propuh jest opasniji od izlaganja vjetru u nekom otvorenom prostoru. Bitna razlika je što kod propuha nisu svi dijelovi tijela izloženi istoj razini hlađenja, slično kao i kod direktnom izlaganju hladnog strujanja iz klima uređaja. To opet zbunjuje tijelo koje ne može pronaći adekvatni odgovor jer dobiva kontradiktorne informacije.“
“Jedna od čestih posljedica nepravilnog rashlađivanja je i ukočenost pojedinih dijelova tijela. Razlozi bolova u leđima, nogama, rukama najčešće jesu mehaničke prirode, ali u određenom broju slučajeva pothlađivanje dovodi do upale.
Najčešće je to kad radom naprežemo i zagrijemo neku grupu mišića i onda ih naglo rashladimo, recimo pod klimom ili na propuhu. I tada dolazi do upale mišića, koja srećom najčešće nije dugotrajna, nakon nekoliko dana popušta.
Mislim da je važno i da se ljudi puno ne uzrujavaju zbog topline. Reakcija na toplinu izrazito je i psihička.“ zaključno je savjetovao dr. Vlado Bjelajac.
            Građani i gosti Poreča Novu 2027. godinu će dočekati uz nastup Tonya Cetinskog, dok će 31. prosinca natupiti i Kids from the Sky te popularna Miach. Osim njih, tijekom Adventa Poreč očekuju se i nastupi Maje Šuput, Alena Vitasovića, Nene Belana, Željka Bebeka, grupe Adastra, Tomislava Bralića...
13:42Prije 16 h03.11.2025
            Strastveni lovac, Hubert je jedne godine na Veliki petak krenuo u šume Ardena gdje mu se, prema predaji, ukazao jelen s Kristovim likom među rogovima.
07:46Prije 22 h03.11.2025
            Već 18 godina Zlatko je dio svakodnevice Pule. Njegova gitara i ugodan glas postali su prepoznatljiv dio gradske slike
06:45Prije 23 h03.11.2025
            Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
22:15Prije 1 d02.11.2025
            Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
20:28Prije 1 d02.11.2025
            Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
19:14Prije 1 d02.11.2025
            Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
18:31Prije 1 d02.11.2025
            Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...
16:15Prije 1 d02.11.2025