Preokret u Poreču: jedna tuna i 26 luceva donijelo pobjedu ekipi “eFISHent”
Tijekom tri ribolovna dana zabilježeno je 108 aktivnosti na brodovima, 11 velikih riba otrgnulo se s udice, a ulovljeno je 75 riba, ukupne težine 1.135,31 kilogram. Među njima je sedam tuna, čija je ukupna težina iznosila 535,63 kilograma.
Ekipa “eFISHent” predvođena kapetanom Nikolom Mijandrušićem pobjednik je sedmog izdanja međunarodnog turnira u lovu na veliku ribu TunIstra – Big game fishing Poreč 2025. U tri dana natjecanja ulovili su 27 luceva te i jednu tunu koja je puštena, što im je donijelo prvo mjesto.
Drugo mjesto pripalo je ekipi “CORSARA” s kapetanom Alessandrom Panciladiem, koja je ulovila i najveću tunu na natjecanju, tešku 128,82 kilograma i dugu više od 2 metra.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Iako su tri velike tune i jedan luc izgubljeni zbog jakog vjetra, ukupno je izvađeno preko 75 kilograma ribe!
11:28Prije 51 d12.09.2025
Ovaj kapitalni primjerak ujedno je druga tuna po veličini ulovljena u Hrvatskoj ove sezone. Treće mjesto osvojila je ekipa “DEEJAY TUNA” s jednom ulovljenom i jednom puštenom tunom te s 3 luca od kojih je jedan primjerak, ujedno najveći na natjecanju, težio 11,1 kilograma.
Na ovogodišnjoj TunIstri, od 50-ak prijavljenih ekipa, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta natjecanju je pristupilo njih 35, a ukupno je sudjelovalo 125 natjecatelja.
Tijekom tri ribolovna dana zabilježeno je 108 aktivnosti na brodovima, 11 velikih riba otrgnulo se s udice, a ulovljeno je 75 riba, ukupne težine 1.135,31 kilogram. Među njima je sedam tuna, čija je ukupna težina iznosila 535,63 kilograma. Najviše riba ulovljeno je trećeg, finalnog dana - četiri tune i 37 luceva.
„Velik broj prijavljenih ekipa, njihovi impresivni ulovi i rezultati ostvareni tijekom tri dana, unatoč zahtjevnim vremenskim uvjetima, najbolje potvrđuju da je TunIstra izrasla u jedno od najprestižnijih natjecanja na Jadranu.
Poreč se još jednom dokazao kao prava destinacija trofejnih ulova i velikih riba. Čestitam svim ekipama na sportskom duhu i borbenosti, a posebne čestitke upućujem pobjedničkoj ekipi “eFISHent”. Mi se već veselimo novom izdanju, jer interes je sve veći i već sad imamo prijave za iduću godinu”, izjavio je Mateo Ostojić, predsjednik Športsko ribolovnog kluba Big Game 4Tuna.
Foto: Tunalicious Festival
Poreč se pozicionirao kao mjesto gdje se lovi i jede kvalitetna jadranska tuna, no to ne pokazuje samo količina ulovljenih kapitalaca tijekom zadnja dva dana, nego i visoka kvaliteta njihovog mesa.
„Tijekom natjecanja prikupljamo uzorke kako bismo pratili starosnu strukturu i reproduktivni status tuna. Među ostalim, to nam pokazuje u kakvom je stanju populacija, hvataju li se zrele jedinke i je li sve u skladu s prirodnim ciklusima i održivim razvojem vrste.
U Poreču se posebno ističe pojava većih jedinki, što potvrđuje da su uvjeti života u ovom dijelu Jadrana izuzetno povoljni za njihov razvoj“, izjavio je Luka Žuvić mag.ing.agr, doktorand s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
Posebna atrakcija ovogodišnje TunIstre bilo je predstavljanje legendarnog štapa kućne izrade po uzoru na talijanske štapove za lov na tunu. Budući da su originali krajem 80-ih, kada je štap izrađen, bili preskupi, ribari sa Cresa Mirko Francisković i Zoran Medarić osmislili su vlastiti izum napravljen od vodovodne cijevi, s kočnicama od popularnog „fićeka“ i ručkom od aparata za pečenje kave, tzv. broštulina.
Upravo s njim, tada su izvučena dva kapitalna primjerka tuna od 270 i 300 kilograma.
TunIstra BGF Poreč 2025. održava se u sklopu Tunalicious Festivala, koji svake godine privlači sve više posjetitelja željnih vrhunske tune, dobre glazbe i sjajne atmosfere. Festival je u subotu završio spektakularnim nastupom grupa Le Monde i Denis & Denis, koji su atmosferu na rivi podigli do vrhunca.
Organizator događaja je Športsko-ribolovni klub Big Game 4 Tuna u suradnji s agencijom MPG, uz generalno sponzorstvo tvrtke Valamar. Manifestaciju podržavaju i Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Turistička zajednica Istarske županije te Hrvatska turistička zajednica.
Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...
Kao što ni uzroci problema nisu jednostavni, tako nije niti rješenje. Pula je samo jedan od brojnih gradova u svijetu koji se susreće s ovim problemom i traži nove modele za oživljavanje centra grada, a hoće li ga pronaći ostaje nam da saznamo.
Predavanje počinje u 10 sati i prvenstveno je namijenjeno umirovljenicima, no dobrodošli su svi zainteresirani građani. Nakon predavanja zainteresirani će imati prigodu izmjeriti glukozu u krvi i arterijski tlak.
Biti roditelj nikada nije bilo jednostavno, a danas se čini težim nego ikad — zato u Rovinju ponovno počinje Mala škola za uspješno roditeljstvo, ciklus radionica koji roditeljima pruža podršku, znanje i osjećaj da u odgoju nisu sami.
Svako planirano putovanje kreće s bar nekakvim istraživanjem mjesta koje želimo posjetiti. Informacije koje na internetu možete pronaći o Parku vojaške zgodovine Pivka taman su atraktivne da poželite vidjeti kompleks, a mi ćemo pokušati dočarati zašto ne propustiti posjet ovom lokalitetu...
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.