
INFLACIJA UBRZAVA: Cijene više za 3,7 % nego u lipnju prošle godine
Državni zavod za statistiku još jednom donosi zabrinjavajuće rezultate.
06:45Prije 7 min02.07.2025
U Barbanu je u četvrtak 7. prosinca održana 14. smotra maslinovog ulja Općine Barban. Manifestacija je to koja svake godine nastoji privući što više izlagača s područja Barbanštine, ali i potaknuti sve mještane da se počnu baviti maslinama i maslinovim uljem.
Raznolika ponuda najboljih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija oduševila je svakog posjetitelja, a osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, naši maslinari i posjetitelji imali su priliku poslušati predavanje Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu „Aktualnosti u maslinarstvu.“
Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju.
Ove godine prijavljeno je sveukupno 38 uzoraka maslinovog ulja s područja Općine Barban, a 18 izlagača je sudjelovalo je manifestaciji. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno.
Maslinovo ulje s OPG-a Filipović je šampion ovogodišnje smotre, ali svakako je važno istaknuti da su rezultati kemijske analize pokazali da su ulja s Barbanštine izvrsne kvalitete, pa tako ove godine imamo 10 zlatnih medalja, 18 srebrnih medalja te 3 brončane. Ulja su kemijski izvrsna, senzorno su pojačane gorčine, smanjene voćnosti i svježine.
Drugo mjesto osvojio je Edvard Grgorinić, a treće mjesto Toni Pavlić.
Maslinari s područja Barbanštine zaista mogu biti ponosni na rezultate, a vjerujemo da im je ovo veliki poticaj da nastave i dalje proizvoditi vrhunska ulja.
A da bi upotpunili ponudu smotre svi izlagači i posjetitelji mogli su kušati naš Barbanski kolač kojeg je pripremila čuvarica naše tradicije Mirjana Prgomet. Također, mogli su guštati u kuhanom vinu, domaćim rakijama, okusima sira i suhomensatim proizvodima.
Da atmosfera bude na vrhuncu pobrinuli su se naš fantastični duo na harmonici i roženici.
Organizator ove manifestacije je Općina Barban zajedno s Turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.
Poreč od 8. do 14. rujna postaje središte vrhunske gastronomije, sportskog ribolova i glazbenog spektakla uz nastupe velikih regionalnih glazbenih imena.
16:08Prije 14 h01.07.2025
Ovogodišnje izdanje GinIstre pratit će i iznimno atraktivan glazbeni program. U petak, 17. listopada, na pozornici će nastupiti popularna grupa Dalmatino, dok će u subotu, 18. listopada, festivalsko ozračje dodatno upotpuniti Marko Tolja.
16:04Prije 14 h01.07.2025
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
14:51Prije 16 h01.07.2025
Od samog trenutka objave, pjesma je osvojila srca slušatelja zahvaljujući jedinstvenom spoju mladenačke energije Lima Lena te iskustva i prepoznatljivog glazbenog izričaja Alena Vitasovića.
13:45Prije 17 h01.07.2025
Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji potpisan je u Bruxellesu 9. prosinca 2011. godine, a na današnji dan prije dvanaest godina to je napokon i ostvareno.
07:46Prije 23 h01.07.2025
Tacoor, čiji su članovi glazbenici različitih stilskih pozadina, već godinama istražuje granice žanrova, stvarajući svježu kombinaciju funka, hip-hopa i popa osamdesetih. Novi singl bavi se aktualnim pitanjem – sukobom ideologije nasilja i pacifizma, temom koja je danas možda važnija no ikad.
20:28Prije 1 d30.06.2025
Festival "Dimela cantando" iz godine u godinu sve više jača svoju kulturnu ulogu ne samo u Istri, već i u susjednim dijelovima Slovenije i Italije, potvrđujući važnost očuvanja istrovenetskog narječja kroz umjetnost, glazbu i zajedništvo.
19:15Prije 1 d30.06.2025
Sajam Istrian Lifestyle nastavlja se svakog četvrtka do 11. rujna, što znači da će rabačka riva ponovno zamirisati već 3. srpnja.
19:00Prije 1 d30.06.2025
Ostavite komentar