Okusi, mirisi i boje jeseni najbolje se doživljavaju upravo u Istri, regiji koja u rujnu, listopadu i studenom nudi bogat program gastronomskih manifestacija.
U istarskom „tartufarskom trokutu“ između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i Motovunskoj šumi, prirodno stanište nalaze bijeli i crni tartuf.
Utrka, koja se vozi na čak 80 posto bijelih puteva, donosi autentični gravel doživljaj i potvrđuje Istru kao destinaciju u kojoj se sport, priroda i kultura isprepliću u nezaboravno iskustvo.
Upravni odjel za turizam Istarske županije desetu godinu zaredom organizira obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri koje će se održati na području cijele Istarske županije u subotu i nedjelju, 27. i 28. rujna.
18:31Prije 10 d04.09.2025
Jesenski mjeseci u znaku su manifestacija posvećenih ovoj cijenjenoj deliciji, a Dani tartufa privlače gurmane iz cijelog svijeta.
Ulazak među TOP 3 kandidature za nagradu „Virtuoso Sustainability Award" priznanje je za izvanredan i utjecajan projekt kojim je Turistička zajednica predstavila uložene napore u dugogodišnji razvitak i revitalizaciju unutrašnjosti Istre.
Kvaliteta, inovacije i autentični doživljaj istarskog turizma osvajaju posjetitelje iz svih krajeva svijeta!
06:20Prije 246 d11.01.2025
Rovinj svojim Putevima delicija otvara vrata vrhunskih restorana i vinskih podruma, dok Oprtalj u listopadu postaje središte ljubitelja kestena na tradicionalnoj Kestenijadi.
Za sve poklonike gljiva, pravi gastronomski doživljaji pripremaju se u Novigradu i Brtonigli, gdje se organiziraju manifestacije posvećene jesenskim šumskim plodovima.
Pršut, vino i rakija
Listopad u Istri ne može proći bez Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu – manifestacije koja slavi jedan od najpoznatijih istarskih simbola.
Svetvinčenat poziva na Feštu mladega vina, gdje atraktivni štandovi u obliku bačava i veličanstveni kaštel Morosini Grimani stvaraju jedinstvenu kulisu za kušanje najboljih vina.
U najmanjem gradu na svijetu, Humu, održava se Smotra istarskih rakija. Ove aromatične kapljice najčešće se proizvode od grožđanog dropa, a oplemenjuju ih ljekovite trave i razno voće, nudeći raznovrsne i osebujne okuse.
Maslinovo ulje – zlatna kap Istre
Vodnjan je u studenome domaćin manifestacije ISTRAVIRGIN – Dana mladog maslinovog ulja.
Posjetitelji ovdje mogu kušati ekstra djevičanska ulja, sudjelovati u vođenim degustacijama i predavanjima, ali i uključiti se u kuharske radionice u kojima se otkriva tajna sljubljivanja hrane i ulja.
Jesenska Istra nudi više od gastronomske ponude – ona pruža doživljaj svih osjetila.
U šarenilu prirode i bogatstvu okusa krije se posebna čarolija zbog koje se brojni gosti svake godine vraćaju.
Cilj programa je omogućiti posjetiteljima da uspore ubrzani ritam svakodnevice, udahnu svjež šumski zrak i stvore nezaboravne obiteljske uspomene u čarobnom ambijentu šume Kontija.
Stručnjaci ističu da je socijalizacija danas prepoznata kao jedan od najvažnijih čimbenika dugovječnosti i dobrog psihofizičkog stanja, ne samo kod djece nego i kod odraslih.
Kao problematične primjere navode Njemačku, Italiju, Belgiju i Nizozemsku koje, unatoč članstvu u Europskom informacijskom sustavu za automobile i vozačke dozvole (EUCARIS), ograničavaju dijeljenje podataka o vozilima namijenjenima izvozu.
Cilj manifestacije je predstaviti rad plesnih udruga s područja Pule te kroz njihove nastupe obogatiti program u gradu dok je još pun domaćih i inozemnih posjetitelja.
Tijekom tri ribolovna dana zabilježeno je 108 aktivnosti na brodovima, 11 velikih riba otrgnulo se s udice, a ulovljeno je 75 riba, ukupne težine 1.135,31 kilogram. Među njima je sedam tuna, čija je ukupna težina iznosila 535,63 kilograma.
Ako primijetite da vaša beba ima poteškoća s posjedanjem, puzanjem, hranjenjem ili zadržavanjem određenih položaja, obratite se fizioterapeutu s iskustvom u radu s bebama – stručna podrška može vam pokazati kako nježno i pravilno pomoći svom djetetu.
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Sunčana subota u centar Rovinja privukla je mnoštvo građana i posjetitelja, a svi su oni, osim u dobroj glazbi, uživali i u besplatnom ručku kojeg su pripremali Maistrini chefovi.