Pročelnik Pinzan: 'Istarski ovčji sir tek je početak, slijedi zaštita kobasice, tartufa i rakija'

Istarski ovčji sir dobio je europsku oznaku izvornosti, a prema riječima pročelnika Ezia Pinzana, time posao ne staje jer u najavi su nove zaštite istarskih proizvoda!

Ena Piglić
Ena Piglić

12 Prosinac 2025 I 06:14

Pročelnik Pinzan: 'Istarski ovčji sir tek je početak, slijedi zaštita kobasice, tartufa i rakija'
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Istarski ovčji sir” odnosno „Istrski ovčji sir” službeno je upisan u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 10. prosinca 2025. godine.

Time je ovaj tradicionalni proizvod postao zaštićen na području cijele Europske unije, čime se dodatno potvrđuje njegova kvaliteta, autentičnost i duboka povezanost s istarskim podnebljem.

Ova važna vijest istaknuta je i na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Istarske županije.

Vijećnik HDZ-a Mario Bratulić uputio je čestitke povodom dobivanja europske zaštite te zatražio dodatni komentar o ulozi Ministarstva poljoprivrede i daljnjim planovima Županije.

''Čestitam na novom zaštićenom proizvodu iz Istre – istarskom ovčjem siru. Molim za kratki komentar i čestitku Ministarstvu poljoprivrede, za koje znamo da je u ovom procesu pružilo veliku pomoć.

Također, zanima me koje su sljedeće aktivnosti te može li možda Odjel za poljoprivredu dati dodatni komentar'', rekao je Bratulić.

 

Na upit je odgovorio županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, naglasivši dugogodišnju strategiju Istarske županije u zaštiti autohtonih proizvoda.

''Istarska županija je još od samog osnivanja zauzela jasan stav da je od iznimne važnosti naše najkvalitetnije poljoprivredne proizvode, koji izražavaju našu kulturu i tradiciju, zaštititi najvišim europskim oznakama kvalitete – zaštićenom oznakom izvornosti.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do danas zaštitili smo šest proizvoda, što nije mali broj s obzirom na to da je postupak iznimno složen”, istaknuo je Pinzan.

Ministarstvo poljoprivrede – neizostavan partner u procesu zaštite proizvoda

''Bez pomoći Ministarstva poljoprivrede i njihovih stručnih službi jednostavno ne bismo bili u mogućnosti provesti ove postupke. Nositelji proizvodnje su oni koji imaju najveću korist, ali i odgovornost same zaštite, dok je uloga Istarske županije koordinacija svih aktivnosti”, rekao je.

Uz najnoviji istarski ovčji sir, do sada su zaštićeni i istarski pršut, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarski med, meso istarskog goveda – boškarina te momjanski muškat.

Svi su proizvodi zaštićeni prekogranično, u suradnji s Republikom Slovenijom, na području proizvodnje koje obuhvaća cijelu Istru.

Kod istarskog ovčjeg sira posebnost je i dodatna razina zaštite!

''Predvidjeli smo dvije kategorije: istarski ovčji sir te istarski ovčji sir proizveden od mlijeka istarske ovce.

To je iznimno važno jer želimo dodatno promovirati uzgoj istarske ovce kao naše autohtone pasmine te potaknuti povećanje stočnog fonda'', naglasio je Pinzan.

Govoreći o budućim planovima, pročelnik je najavio nastavak aktivnosti na zaštiti novih proizvoda.

U završnoj su fazi, prije svega istarska kobasica, a potom slijede bijeli i crni istarski tartuf te istarska jaka alkoholna pića, odnosno tradicionalne rakije.

''Svi ti proizvodi ambasadori su naše proizvodnje, kulture, tradicije i naše Istre. Vjerujem da ćemo i u budućnosti nastaviti štititi sve ono vrijedno što imamo – a takvih proizvoda u Istri zasigurno još ima'', poručio je Pinzan.

Dobivanje europske oznake izvornosti za istarski ovčji sir još je jedan snažan iskorak u brendiranju Istre kao regije vrhunskih i autentičnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i potvrda uspješne suradnje proizvođača, lokalne i nacionalne razine vlasti te europskih institucija.

Ostavite komentar